Het idee van de Mutsenmaker

De verscheidenheid die Nederland kent aan streekdrachten is verbazend. Elke provincie heeft een eigen dracht, in veel gevallen meer dan één en soms zelfs meer dan tien! Elke dracht heeft zo weer zijn modes gekend en heeft ook zijn variaties, zoals zondagse dracht, daagse dracht, diverse rouwgradaties enzovoorts.

Bij elk van deze drachten hoorde een specifieke kap of muts. Die kappen en mutsen waren de trots van de draagster: ze werden met de grootst mogelijke zorg en aandacht behandeld en gedragen.

Vanzelf vraagt kleding onderhoud; zo ook de mutsen. Veel mutsen werden behandeld met stijfsel en worden vervolgens geplooid, gevouwen, gevormd… Ze waren erg kwetsbaar voor vocht en vuil. Het onderhoud van de mutsen werd vaak gedaan door specialistes: de mutsenmaaksters. Zij kenden letterlijk de kneepjes van hun vak en waren vertrouwd met de kostbare en kwetsbare materialen waar de kappen en mutsen van waren gemaakt.

Met het verdwijnen van de streekdrachten nam de vraag naar hun vaardigheden af. Langzamerhand verdween zo veel kennis en kunde. Dat blijkt een probleem te zijn, nu de bezitters van kappen en mutsen, zoals musea, particulieren, folkloregroepen en verzamelaars voor het onderhoud van hun bezit op zoek moeten naar vakbekwame handen.

Door ruime ervaring met het maken van mutsen, wassen, restaureren, repareren, strijken, stijven, plooien, vouwen en dergelijke kan ik u van dienst zijn.

Door goed te kijken, veel geduld, veel proberen en uitzoeken kunnen heel veel mutsen weer teruggebracht worden in hun oorspronkelijke glorie. Daarvoor maak ik zoveel mogelijk gebruik van originele materialen en technieken.

Ook voor het maken van nieuwe mutsen en kappen hanteer ik dit principe. Dat kan betekenen dat een bepaalde muts of kap niet gemaakt kan worden omdat het juiste materiaal of een acceptabele vervanger niet voorhanden is op dat moment.

In overleg is veel mogelijk, dus neem gerust contact op!

 

Terug naar startpagina